Německá gastronomie patří spíše k těm těžším a méně zdravým, ale zahrnuje spoustu velmi lákavých jídel i nápojů. Velkou roli v ní hraje zejména maso, výborné jsou i německé cukrovinky a sladkosti. Německá kuchyně je velmi rozmanitá a v jednotlivých spolkových zemích se můžeme setkat s různými specialitami. Vliv na německou gastronomii mají i kuchyně jiných zemí, mimo jiné italská či francouzská, ve větších městech také turecká. Která jídla a nápoje patří v Německu k těm nejtypičtějším?
Typická německá jídla
Jedním z tradičních německých jídel je tzv. eintopf, neboli jídlo z jednoho hrnce. Eintopf se skládá z různých druhů masa a zeleniny a patří v Německu k nejoblíbenějším jídlům. Mezi další typická jídla patří také také sekaná, různé párky a klobásy, nebo těstoviny špecle. Pokud navštívíte Berlín, určitě si nenechte ujít místní specialitu pod názvem currywurst – opečená klobása s omáčkou z kečupu a kari.
Typické německé nápoje
Z alkoholických nápojů je v Německu číslem jedna pivo, kterého je v této zemi obrovské množství druhů. Oblíbené je tu i víno, nejlepší je v oblastech kolem řek Rýn (Rýnský ryzlink), Mohuč,Mosel nebo Saale. Hodně velkou popularitu zde mají míchané pivní nápoje jako jsou radlery apod.
Německé čokolády a jiné sladkosti
Pokud máte rádi čokoládu a jiné cukrovinky, určitě si v Německu udělejte velký nákup. Německo je doslova rájem pro milovníky sladkostí a vybrat si zde můžete z mnohem širší a kvalitnější nabídky než v českých obchodech. Mezi nejznámější značky patří především Ritter Sport, tradiční německá čokoládovna se svými typickými čtvercovými čokoládami, nebo Halloren, nejstarší německá čokoládovna, jež vznikla už v roce 1804 a jejím hlavním produktem jsou plněné čokoládové kuličky Original Halloren Kugeln.