Mexická kuchyně není pro většinu Čechů ničím neznámým – s řadou mexických specialit se můžeme běžně setkat v mnoha restauracích a bistrech po celé republice a jídla jako jsou např. tacos, burritos apod. se pro mnoho lidí staly něčím naprosto běžným. Mexická kuchyně je oblíbená prakticky po celém světě a o její vysoké kvalitě svědčí mimo jiné i fakt, že byla zařazena na seznam nehmotných památek UNESCO. Jaká mexická jídla patří k těm nejtypičtějším a které nápoje jsou v Mexiku nejvíce oblíbené?
Typická mexická jídla
K základním surovinám, které se v mexické gastronomii používají, patří především kukuřice a fazole – s těmito potravinami se můžeme setkat v mnoha mexických jídlech. Typická je pro Mexiko také tortilla, z níž se dělají např. oblíbené burritos, tacos nebo např. quessadilly. Součástí mnoha jídel jsou i různé omáčky, které často bývají hodně pikantní – mezi časté přísady patří pálivé chilli papričky. K nejznámějším mexickým jídlům patří také nachos, s nimiž se u nás můžeme setkat např. v multikinech, kde jsou alternativou k popcornu.
Oblíbené mexické nápoje
Asi nejtypičtějším mexickým nápojem je tequilla, která se v této zemi dělá v mnoha různých podobách. Z dalších alkoholických nápojů je tu oblíbené zejména pivo, které se ale od toho českého chuťově výrazně liší. Z nealkoholických nápojů stojí za zkoušku např. výborná horká čokoláda, jenž se v Mexiku běžně podává s chilli, které tomuto nápoji dodává zcela jiný rozměr. Zajímavou a pro nás neobvyklou kombinací je také káva se skořicí nebo sangrita – šťáva z rajčat, smíchaná s citronem, pomerančem, chilli, solí a cibulí.