Pokud rádi zkoušíte nová jídla a máte rádi asijskou gastronomii, Thajsko Vám rozhodně má co nabídnout. Thajská kuchyně je hodně pestrá a chutná a zaujme především ty, co mají v oblibě ostřejší pokrmy. Gastronomie v Thajsku se v mnoha ohledech podobá kuchyni čínské nebo indické, oproti nim je ale více pikantní a jídla jsou především jednoduchá, rychlá a dají se snadno připravit. Jaké thajské pokrmy patří k těm nejtypičtějším pro tuto zemi, jaké suroviny se v Thajsku nejvíce používají a jaké druhy nápojů se zde nejvíce pijí?
Typické thajské pokrmy
Stejně jako u ostatních asijských kuchyní, tak i u thajské platí, že základní surovinou je rýže. Oblíbená je zde nejen bílá rýže, která se nejčastěji používá u nás, ale běžně se zde setkáme i s celou řadou dalších druhů, včetně jasmínové atd. Hodně se zde konzumují mořské plody a ryby, z masa převažuje vepřové a kuřecí. Důležitou složkou většiny jídel je kvalitní sójový nebo palmový olej a samozřejmě také koření – kari, chilli, koriandr, bazalka, kurkuma atd. K ochucení se běžně používá fermentovaná rybí omáčka, která v Thajsku běžně nahrazuje pepř a sůl.
K typickým thajským jídlům patří např. různé druhy kari, kuřecí maso s rýží nebo zeleninou, nudlové polévky atd. Hlavní chody bývají často opravdu ostré a pro Evropany může být přílišná pikantnost někdy docela problém. V každém případě jsou ale thajská jídla velmi chutná a zdravá a tak pokud se do této země vydáte, určitě jejich typickou kuchyni vyzkoušejte – stojí to za to.
Typické thajské nápoje
Co se týká nápojů, tak nejčastěji se v Thajsku pije čaj – oblíbený je zejména zelený čaj nebo oolong. Velmi dobré jsou tu např. ovocné šťávy (často se dělají mixy z více druhů ovoce), za zkoušku stojí i speciální druh hustého čaje, jenž je smíchaný s kondenzovaným mlékem. Z alkoholických nápojů vyzkoušejte např. thajské pivo, rýžovou whisky nebo rum z cukrové třtiny.