Kapverdy řadíme spíše mezi exotické destinace a hodně lidí u nás o této zemi moc informací nemá. Stejně tak je to i s kapverdskou kuchyní, která nepatří mezi ty známé a tak většina lidí nemá moc představu o tom, jaká jídla a jaké nápoje jsou pro tuto ostrovní zemi typické. Obecně se dá říct, že gastronomie Kapverd se hodně podobá především kreolské a portugalské kuchyni, běžně se tu ale dělají i různá mezinárodní jídla. Kapverdskou kuchyni samozřejmě hodně ovlivňují také místní klimatické podmínky.
Jídlo na Kapverdách
Podobně jako u jiných ostrovů, tak i pro Kapverdy platí, že jednou z nejdůležitějších součástí jejich jídelníčku jsou čerstvé ryby. Milovníci ryb si tu opravdu přijdou na své a mohou zde vyzkoušet různé pokrmy z ryb, které se svojí kvalitou nedají srovnat s těmi, co se běžně podávají u nás. Stejně tak se tu často podávají i různé mořské plody – např. humři, langusty, nebo krabi. Národním jídlem je na Kapverdách cachupa. Jedná se o obdobu našeho guláše, ale v tomto případě je jídlo složeno z fazolí, kukuřice, zeleniny a buď vepřového masa, nebo tuňáka. Právě čerstvý tuňák patří na Kapverdách k jídlům, které určitě stojí za to vyzkoušet, stejně tak jako např. ústřice – pokud jste je ještě nikdy neměli, tady mají jedny z nejlepších. Často se připravuje také grilované maso, především pak vepřové nebo hovězí. Ze sladkých jídel se zde hodně konzumuje tropické ovoce, různé pudinky atd.
Pití na Kapverdách
Typické pití pro Kapverdy se nazývá grogue. Jedná se o silný alkoholický nápoj, jenž se vyrábí z cukrové třtiny. Máte li rádi spíše tvrdší alkohol, grogue by Vám mohlo zachutnat – obsahuje skutečně vysoký podíl alkoholu. Jinak se zde běžně pije i pivo a víno – zvláště místní víno je velmi kvalitní, takže jestli patříte mezi milovníky vína, určitě jej ochutnejte. Pokud jde o čistou vodu, i pro Kapverdy platí, že je lepší dát přednost balené, než pít vodu z vodovodu.