Švýcarsko se po celém světě proslavilo nejen díky svým pověstným hodinkám, bankám nebo své neutralitě, ale slavná jsou i některá švýcarská jídla. Které švýcarské speciality patří k těm nejoblíbenějším a jaká jídla byste měli vyzkoušet, pokud se do této krásné alpské země vydáte?
Typická švýcarská jídla
Pro Švýcarsko jsou hodně typické zejména sýry a právě z nich se dělá jeden z nejznámějších místních pokrmů – fondue. To se nejčastěji dělá ze směsi ementálu a gruyere, které se nastrouhají a nechají nad ohněm rozpustit. Do roztaveného sýra se pak namáčejí např. kousky veky nebo brambory. Fondue se mohou ale dělat také z čokolády.
Dalším typickým švýcarským jídlem je raclette – opět se jedná o pokrm ze sýra, v tomto případě jde o rozehřáté plátky měkkého sýra podávané s bramborami, okurkami, cibulkami a dalšimi přílohami.
Ze Švýcarska pochází také oblíbené müsli, které se rozšířilo do celého světa. Jeho vynálezcem byl švýcarský lékař Maxmilian Bircher-Benner, který tuto zdravou dobrou objevil kolem roku 1900.
Typické švýcarské nápoje
Z alkoholických nápojů pocházejí ze Švýcarska zejména výtečná vína a to jak bílá tak červená, z nealko nápojů jsou zde oblíbené např. ovomaltina (ze sladu, mléka, vajíček a kakaa) nebo caotina (čokoládový nápoj). Hodně se zde pije např. horká čokoláda, káva nebo čaj, asi nejtypičtějším nápojem je pak Rivella – nealkoholický nápoj s 35 procenty mléčné syrovátky.
Švýcarská čokoláda
Obecně se za nejkvalitnější čokoládu považuje kromě belgické právě ta švýcarská. Ze Švýcarska pochází slavná značka Nestlé, která je dnes populární prakticky po celém světě, velmi kvalitní čokolády vyrábí Lindt a hodně oblíbená je také čokoláda Toblerone, známá svým neobvyklými jehlanovitými dílky. Ze Švýcarska pochází také Phillipe Suchard – vynálezce tabulkové čokolády.