jordansko-gastro
Zdroj: www.freedigitalphotos.net.

Když už se vydáte na dovolenou nebo poznávací pobyt do tak daleké země jako je Jordánsko, byla by velká škoda nevyzkoušet také některá místní jídla nebo nápoje. Jordánská kuchyně je pro nás docela exotická a s většinou jejich jídel se v ČR běžně nesetkáme. Které pokrmy jsou pro Jordánsko typické, jaké nápoje jsou v této zemi nejvíce oblíbené a co byste při cestě Jordánskem určitě měli ochutnat?

Typická jordánská jídla

K nejtypičtějším jordánským jídlům patří jehněčí maso, které se zde připravuje mnoha různými způsoby – např. jako celé jehně s piniovými oříšky a rýží nebo schwarma – rožněné plátky jehněčího masa. Z vegetariánských jídel je zde rozšířený např. falafel (smažené kuličky z cizrny) nebo fuul (směs fazolí s česnekem a citronem). Ze sladkostí pak např. baklava, kterou už známe i v Česku, nebo kunafa (listové těsto plněné pistáciemi).

Jordánci jsou při stolování zvyklí na velké množství menších předkrmů – ty bývají spíše zeleninové – a teprve po nich si dávají hlavní jídlo, jenž bývá z masa. K většině jídel se zde podává arabský nekvašený chléb khobz. Kromě masa a zeleniny je pro jordánskou kuchyni typické také velké množství luštěnin.

Oblíbené jordánské nápoje

Z nealkoholických nápojů jsou v Jordánsku hodně populární zejména ovocné džusy, káva nebo různé druhy čajů. Za zkoušku stojí např. arabská káva kahva, která obsahuje skořici a má velmi výraznou chuť, nebo arabský čaj šáj. Z alkoholu je zde oblíbený arak (silná anýzová pálenka), přímo v Jordánsku se pak vyrábí i pivo Heineken. Naopak třeba víno zde příliš rozšířené není.