Pizza je dnes nesmírně oblíbeným pokrmem, a to po celé planetě. V nejrůznějších variantách a úpravách je konzumována v různých zemích, které si do ni přidávají vždy to, co je pro danou kuchyni typické. Historie pizzy má však svůj důležitý zrod právě v italské Neapoli.
Předchůdci pizzy
Své kořeny má pizza už ve starověku. Nedá se však zcela hovořit o pizze, ale spíš o jakýchsi plackách, které byly podávány s různými doplňky a zálivkami. Předchůdcem pizzy pravděpodobně byla foccacia, plochý chléb, který konzumovali Římané, do kterého byly až později přidávány další ingredience. Moderní pizza však vznikla v Neapoli na konci 18. století.
Margherita
Typickou neapolskou pizzou je právě pizza Margherita, která se vyrábí z rajčat San Marzano, kvalitního sýra mozzarella, čerstvé bazalky, soli a extra panenského olivového oleje. Nic víc by v této pizze být nemělo, jinak nemůžeme hovořit o Margheritě. V této pizze se dokonale skloubí sladká chuť rajčat, jemná chuť sýra, vůně bazalky a křupavé těsto.
Zrozena v Neapoli
Legenda o vzniku této pizze uvádí, že pravděpodobně vznikla v roce 1889, kdy Raffaele Esposito, šéfkuchař Pizzerie Brandi vymyslel jídlo zvané Pizza Margherita, a to na počet italské královny Margherity Savoy a italského sjednocení. K tomu odkazují barvy pizzy, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka, které představují barvy italské vlajky.
Tato legenda je však mnohdy považována za falešnou, jelikož byl takovýto druh pizzy připravován v Neapoli již mezi lety 1796 a 1810, i když nebyla nazývána jako Margherita.
Certifikace
Zajímavé je, že pravá Neapolská pizza je od roku 2019 zapsána Evropskou unií do skupiny pokrmů STG, tedy „specialità tradizionale garantita“, což v překladu označuje „zaručenou tradiční specialitu“. Příprava, tedy recept, této pizzy je regulován zákonem. Pizza musí mí určitý tvar, připravována z typického těsta a zákon upravuje i to, kde může být tato pizza připravována a tedy konzumována.