Při návštěvě Maroko vás dostane tamější kultura, architektura a barevnost, ale také marocké pokrmy. Co musíte ochutnat při návštěvě Maroka, abyste opravdu ochutnali Orient?
Exotické vůně a chutě
V Maroku na vás dýchne vůně exotiky, růžové vody, arganového oleje a koření. Typickými marockými pokrmy je tajin, kuskus a harrira a určitě je nesmíte při ochutnávání vynechat. Objednejte si také pastillu, sladko slané křupavé bochánky, které jsou plněné směsí masa a zeleniny zapečené v mnoha tenkých vrstvách jemného těsta. Zvláštní je, že jsou navrchu posypaná skořicí či cukrem. V tomto předkrmu se pojí sladká a slaná chuť, na což mi nejsme zvyklí. Pokud si dáte vegetariánskou variantu, dostanete ji bez cukru.
Zaalouk a tajine
Ochutnat můžete také typický salát možná spíše dip z pečených lilků, rajčat, česneku a koření, které se jí jako předkrm či příloha k hlavnímu jídlu. Je to učiněná slast pro chuťové pohárky. Pečený lilek je opravdu výborný. Jíst Zaalouk můžete za studena i teplý. Snad nejtypičtější marocký pokrm, tajine, se připravuje ve speciální nádobě s poklicí kónického tvaru. V této nádobě se pomalu dusí maso se zeleninou. Každý ho připravuje odlišně a ochutnat zde můžete stovky variant tohoto pokrmu. Při přípravě se používají jehněčí, kuřecí, rybí maso či jen zelenina. K masu bývají někdy přidávány i sušené švestky, fíky a ořechy. To je opravdová delikatesa!
Harrira a amlo
Chcete-li ochutnat marockou polévku, určitě si dopřejte harriru. Jí se klasicky před hlavním jídlem, ale také jako lehká svačina či k snídani. Základem polévky je samozřejmě maso, které se vaří se zeleninou a různými druhy luštěnin. Dochucuje se kořením a bylinami. K polévce jíte též arabský chléb. Amlo je sladká pasta, která se připravuje z pomletých pražených mandlích, které se rozmíchávají v arganovém oleji a doslazuje se medem. Dokonale chutná s plackami či na chlebu. Používá se také jako přísada do pečiva, omáček či koláčů.