Mezi nejkrásnější věci na letní dovolené patří nejen koupání v moři, poznávání památek nebo třeba sportovní aktivity, ale také ochutnávání nových jídel a nápojů z cizích zemí. Bulharská gastronomie nepatří mezi ty nejznámější, ale její součástí je spousta velmi lákavých a zajímavých pokrmů. Místní kuchyně je je hodně ovlivněná středomořskou, tureckou ale i západoevropskou kuchyní. Jaká konkrétní jídla a pití patří v Bulharsku k těm nejoblíbenějším, co je pro tuto zemi v oblasti gastronomie typické a co bychom si při návštěvě Bulharska neměli nechat ujít?
Jídlo v Bulharsku
Mezi nejtypičtější bulharská jídla patří balkánský sýr, který se dělá nejen z kravského, ale i kozího nebo ovčího mléka a je součástí celé řady pokrmů. Řadíme mezi ně třeba šopský salát, který je pro tuto zemi hodně typický. Dalším důležitým prvkem bulharské gastronomie je jogurt, jenž se také používá pro přípravu mnoha různých jídel. Významnou roli v bulharské kuchyni hraje také koření a často se zde používají i druhy, které u nás nejsou moc známé (např. saturejka). Jedním z typických pokrmů je banica – pečivo plněné balkánským sýrem. Z masových jídel je oblíbená např. musaka.
Pití v Bulharsku
Z nealkoholických nápojů stojí za zmínku např. ajran, zvláštní pití složené ze směsi jogurtu, vody a někdy i soli nebo česneku. Jinak se zde hodně pijí klasické minerálky nebo džusy, z alkoholických nápojů pak především pivo, dále pak víno (např. Medvědí krev, Merlot nebo Cabernet). Z destilátů je zde oblíbená balkánská pálenka Rakije nebo anýzový likér Mastika.