Zdroj: www.freedigitalphotos.net
Zdroj: www.freedigitalphotos.net

Španělská kuchyně je velmi pestrá a její součástí je mnoho zajímavých jídel i nápojů, které rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení. Jaké jsou nejznámější španělské speciality, které bychom si při cestě do této země neměli nechat ujít?

Kvalitní španělská vína

Španělsko je jednou z nejatraktivnějších zemí pro milovníky kvalitního vína. Pokud patří víno mezi vaše oblíbené nápoje, určitě byste měli ochutnat některé z místních vín. Mezi nejznámější španělské odrůdy patří Garnacha, Monastrell, Tempranillo a Cariňena.

Vynikající ryby a mořské plody

Jako země, která leží u moře, je Španělsko také místem, kde můžeme ochutnat skvělé pokrmy z ryb a mořských plodů. Čerstvé ryby zde najdete téměř v každé restauraci, takže jestli je máte rádi, nebojte se je vyzkoušet.

Tapas – španělské jednohubky

Název tapas označuje malé občerstvení, jenž je ve Španělsku nesmírně oblíbené a dostalo se odsud i do jiných zemí světa. S tapas se můžeme setkat v běžných restauracích nebo ve specializovaných tapas barech, které se zaměřují výhradně na podávání této speciality. Tapas mají různé podoby, jedná se např. o olivy, klobásky, masové kuličky, smažené rybičky, kousky sýra atd. Ideálním doplňkem k tapas je dobré španělské víno.

Paella – typické španělské jídlo

Jedním z nejtypičtějších španělských pokrmů je paella. Toto jídlo pochází z Valencie a jeho základem je rýže smíchaná s masem, mořskými plody, zeleninou a kořením. Existuje několik různých druhů paelly, ale vždy je jejím základem rýže.

Gazpacho – studená španělská polévka

Dalším známým jídlem, pocházejícím ze Španělska je gazpacho. Jedná se o studenou polévku, která se dělá z několika druhů zeleniny. Obvykle obsahuje rajčata, dále pak např. papriku, cibuli, česnek, okurky, olivový olej atd.

Sušená šunka Jamón Serrano

Pokud jste spíš na maso, nenechte si ve Španělsku ujít vynikající sušenou šunku Jamón Serrrano. Tato šunka se dělá z masa bílého prasete a podává se nakrájená na tenké plátky.