Ať už za skvělým jídlem vydáte do Vietnamu nebo jen do jedné z vietnamských restauracích, které se v Čechách stávají více a více populárními, musíte ochutnat pokrmy, které jsou pro Vietnam typické. Jaké to jsou a čím vaše chuťové pohárky okouzlí?

Vietnamská polévka Pho

Ve Vietnamu budete mít opravdu stovky možností dát si tuto skvělou polévku, ale i mnohé další. Polévka, vietnamsky pho, se připravuje z kuřecího či hovězího vývaru a je doplněna o na jemno pokrájené maso, rýžové nudle, jarní cibulku, zázvor, chilli, koriandr, bambusové výhonky a další byliny. Přidat si do ní podle chuti můžete citron či limetku. Tato polévka chutná opravdu skvěle, osvěží vás a zároveň se postará o zdraví vašeho organismu.

Nem

Snad nejproslulejší vietnamské jídlo, které si dopřáváme v asijských restauracích, aniž bychom věděli, že se mu tak říká. Jedná se o tzv. jarní závitky. Do rýžového papíru se balí maso spolu s cibulí, houbami, vajíčkem a nudlemi. To vše se osmaží a podává s nudlemi, s rýží či samostatně. Dát si můžete i nesmaženou verzi, která se označuje jako závitky letní.

Banh Mi

Jelikož byl Vietnam francouzskou kolonií, ovlivnila francouzská kuchyně tu vietnamskou, opravdu a i vy dnes můžete najít ve Vietnamu typické francouzské pokrmy a kavárny. Dopřejte si třeba Banh Mi. Bílou křupavou bagetu, která je plněna asijskými ingrediencemi, většinou se jedná o maso či tofu, koriandr, chilli, výhonky, salát či mrkev. Chutná opravdu skvěle a je též ideální snídaní.

Bun Cha

Celkem jednoduchý, ale velmi oblíbený vietnamský pokrm. Grilované vepřové maso pokrájené na plátky se podává s rýžovými nudlemi, salátem, bylinkami a rybí omáčkou.

Bánh xéo

Rychlou večeři vám zajistí tento pokrm, který je připraven z palačinky (z rýžové mouky a kokosového mléka), do které se dávají bylinky, salátové listy, maso či krevety.