Když už jedeme na dovolenou do zahraničí, byla by velká škoda nevyzkoušet i místní jídla a nápoje. Turecko patří mezi země s velmi kvalitní a lákavou gastronomií a tak rozhodně stojí za to vyzkoušet mnohé zdejší speciality a lahůdky. V Turecku si můžeme pochutnat na spoustě atraktivních jídel i nápojů a poznat tak i chutě, které u nás v Česku nejsou tak obvyklé. Která turecká jídla a které nápoje patří k těm typickým, jež bychom měli vyzkoušet?
Turecká jídla
Co se týká turecké kuchyně, tak ta patří mezi ty zdravější a velký prostor v ní má zelenina. Díky tomu, že Turecko leží hned u několika moří, jsou součástí jeho kuchyně také čerstvé ryby a mořské plody. Z masa jsou pak hojně zastoupeny zejména jehněčí, skopové a kuřecí. Mezi typická turecká jídla patří např. kebab, který je hodně oblíbený i u nás, dále pak kofte (kuličky z mletého masa) a ze sladkých jídel je to např. baklava.
Turecké nápoje
V Turecku je nejoblíbenějším nápojem čaj, ale hodně se zde pije také káva. Obojí zde bývá poměrně hodně sladké. Tureckou specialitou je pak pro nás hodně netypický nápoj s názvem ayran, který se dělá z jogurtu, vody a dalších přísad, jako je třeba sůl nebo česnek. Z alkoholických nápojů pak určitě stojí za vyzkoušení turecká vína nebo rakije (anýzová pálenka).