Portugalsko má rozhodně co nabídnout i milovníkům kvalitní gastronomie. Portugalská kuchyně je díky poloze této země bohatá na čerstvé ryby a mořské plody, ale významnou roli v ní hraje i kvalitní maso. Z ryb patří mezi nejoblíbenější portugalská jídla především treska, z mořských plodů pak např. krevety nebo kalamáry. Jako hlavní jídlo dne mají Portugalci (stejně jako třeba Američané a mnoho jiných národů) večeři, ale oblíbená jsou tu i polední menu v restauracích. Z nápojů je pak Portugalsko atraktivní zemí hl. pro ty, co mají rádi dobré víno – portugalská vína jsou velmi kvalitní a to jak červená, tak i bílá nebo růžová.
Jídlo v Portugalsku
Mezi typická portugalská jídla patří zejména různé pokrmy z ryb a mořských plodů, zvláště pak různě upravená treska, která je někdy označovaná jako portugalské národní jídlo. Hodně často je na jídelníčku vyskytují i různé druhy polévek a mnoho druhů masa. Ze sladkostí pak určitě vyzkoušejte pastel de nata – košíčky z listového těsta, plněné lahodným žloutkovým krémem (viz foto).
Nápoje v Portugalsku
Pokud máte rádi víno, určitě při návštěvě Portugalska ochutnejte některé místní druhy, které patří k těm nejlepším v Evropě. Známé je především portské víno, jinak zajímavostí je to, že kromě bílého, červeného a růžového se tu můžeme setkat i s tzv. zeleným vínem. Z nealkoholických nápojů je v Portugalsku hodně oblíbená hlavně káva a čaj.