Jak je na tom Egypt, co se týká gastronomie? Egyptská kuchyně sice nepatří mezi ty nejznámější, ale i tak v ní najdeme spoustu zajímavých jídel a nápojů, které rozhodně stojí za ochutnání. Čím je egyptská gastronomie typická, jaká jídla v ní převažují a které místní speciality bychom si neměli nechat při naší dovolené v Egyptě ujít?
Egyptská kuchyně je ovlivněná hned několika světovými kuchyněmi, např. arabskou, řeckou nebo tureckou. Významnou roli v ní hraje ovoce a zelenina, naopak maso je v ní zastoupeno spíše v menším množství. Hodně typické jsou pro Egypt různé druhy koření – mezi ty nejpoužívanější patří zejména zázvor, pepř nebo kmín. Mezi typická egyptská jídla patří např. chléb Ajš, který se hodně podobá tortille, z masových jídel pak grilované kuře firaakh mashwi nebo třeba pečení holubi. K nejvíce oblíbeným jídlům zde patří ful – chlebová placka zapečená se zeleninou a hnědými boby. Dalším pro Egypt typickým jídlem, které už je ale známé i u nás, je hummus (viz foto), složený z cizrny a sezamu. Pokud jde o pití, nikdy v Egyptě nepijte vodu z vodovodu, ale vždy mějte dostatečné zásoby vody balené (jinak riskujete zdravotní potíže).