V této zemi se strava zakládá na místních plodinách. V sezóně se tedy zpracovává ovoce a zelenina a ten, kdo bydlí poblíž lesa, využívá zase receptů z hub a lesních plodů. Ukrajinci velmi rádi zavařují kompoty a nakládají okurky, ale i jinou zeleninu. Nejsou tudíž zas tak odlišní od nás, Čechů.
V zimě Ukrajinci ocení zavařené plody, a to zejména k masu a rybám.
Tatarský pilaf, skopové maso s rýží
Ukrajinci mají vcelku podobnou kuchyni, jako Řekové či Španělé. Jejich pilaf využívá skopového masa, ale také ryb. Opomenout nelze rovněž oblíbený červený a černý kaviár, který si však každý Ukrajinec dovolit nemůže…
Regionální kuchyně
I v této zemi se nachází kuchyně na základě jednotlivých regionů. Tak se můžete setkat s typickými pokrmy pro Krym, Tatary, Huculy nebo Zakarpatskou Ukrajinu. Tak například Huculové, ti milují kukuřičnou kaši. Ta se nazývá mamalyha a jedná se o obdobu italské polenty nebo rumunské mamaligy.
Brynza
Oblíbená slovenská pochoutka. Ale také ukrajinská. Podávejte ji k tatarským specialitám, tedy k býčím a skopovým varlatům nebo čeburetám (pirohy plněné pikantním masem a cibulí). Pro Tatary je charakteristický také místní pilaf ze skopového masa.
Bořšč z červené řepy, zdobený smetanou
Tato polévka se vaří z masového vývaru spolu s červenou řepou. Dále se přidává zelí, cibule, zelenina a brambory. Boháči neopomenou ani zakysanou smetanu. Ta je pro chudší vrstvy hůře dostupná. Jiné varianty této polévky využívají model zelené polévky se šťovíkem. K bořšči se zakusují pampušky, což jsou v oleji smažené, měkké bochánky potřené česnekem. Připomínají koblihy. Tato polévka je ukrajinským národním jídlem, ovšem o „patent“ se tato země rve spolu s Rusy a Poláky.
K další místní stravě patří například varenyky, holubci, pirožky, čebureky, deruny, mlynci (palačinky s jahodami), salo, šašlik, kaša, syrnyky a další.