Foto: www.freedigitalphotos.net
Foto: www.freedigitalphotos.net

Jednou z příjemných věcí na cestování je možnost ochutnat nová jídla nebo nápoje a poznat tak gastronomii země, kterou jsme navštívili. Chorvatsko má v tomto směru rozhodně co nabídnout a pokud se sem chystáme na dovolenou, určitě bychom měli vyzkoušet některé místní speciality.

Chorvatská kuchyně je velmi zajímavá a to i díky tomu, že na ni měly vliv kuchyně některých okolních států (italská, rakouská, maďarská i turecká). Typické jsou pro Chorvatsko zejména pokrmy připravené z masa – ať už jde o sušenou syrovou šunku (pršut), pečené jehněčí nebo skopové maso, různé druhy gulášů, ražniči, čevapčiči atd. Jako příloha se k masu většinou podává zelenina. Velmi oblíbené a snadno dostupné jsou v Chorvatsku také čerstvé ryby a mořské plody. Těch je zde skutečně široký výběr a můžeme si je dopřát na mnoho různých způsobů. Výborná je také chorvatská zmrzlina, především skvělé ovocné sorbety.

Pokud jde o pití, tak v Chorvatsku je velmi rozšířené pití kávy – Chorvati dávají obvykle přednost silnému espressu. Z alkoholických nápojů zaujme především nesmírně široká nabídka vína. To je v této zemi velmi oblíbeným nápojem a lidí ho zde pijí skoro ke všem jídlům. Častým zvykem je pití vína smíchaného s minerální vodou nebo sodovkou. Z tvrdého alkoholu je pro Chorvatsko typická ovocná anýzová pálenka rakije, která se pije jako aperitiv.