V předchozím článku jsme si posvítili na tři země, které stojí za to navštívit, pokud jste gurmány na slovo vzatými. Jaké země by ve vašem seznamu gastrozážitků neměly chybět?
Pikantní Thajsko
Thajci jsou bezesporu milovníci dobrého jídla. V jejich pokrmech se střetává vliv čínské, indonéské, malajské kuchyně a tradičních královských receptů. Thajským pokrmům nechybí pálivost a především svěžest. Tu zaručí čerstvé bylinky a suroviny. Pokrmy vás okouzlí souhrou chutí kyselého, sladkého, pálivého, slaného, spolu s křupavou konzistencí. Dopřejte si v Thajsku zelené kari, křupavé smažené kuřecí, thajské pad thai apod. Na severovýchodě země, zvláště v Isaan, můžete ochutnat proslulý papájový salát a larb moo, což je mleté vepřové maso s limetkovou šťávou, čerstvou mátou, rybí omáčkou a chilli papričkami.
Osvědčené Japonsko
Gurmánský zážitek prožijete také v Japonsku, které se zaměřuje na kvalitní suroviny a preciznost při přípravě jídla. Dopřát si můžete vícechodové kaiseki, které se skládá ze sezónních jídel a je hodnotným zážitkem pro vašeho chuťové pohárky i váš pohled. Dopřejte si pravé japonské sushi a po jiném už toužit nebudete.
Malajsie
Další asijská země, která si zaslouží vaši pozornost, co se týká pokrmů. V Malajsii zažijete mix chutí, které jsou však založeny na tradičních receptech. Dopřejte si tradiční nudlovou polévku laksu, která vás svou chutí natolik okouzlí, že už si za celý svůj pobyt nedopřejete nic jiného.
Indie
I když vás Indie překvapí svou nevábnou hygienou, jídlo je tu jedinečné. Je totiž připravováno podle tradičních receptů, z nejlepšího koření a s umem, který uvidíte jen málokde. V indických pokrmech navíc nechybí dokonalá souhra chutí koření a čerstvých ingrediencí, především limetek, chilli, kurkumy, kardamonu, chilli, pepře, jarní cibulky a zázvoru. Ochutnejte v Indii pravé kari, kuřecí tikku masalu či jedinečné kokosové dezerty.