Měli jste tu možnost ochutnat indické pokrmy? Pokud se vám to prozatím nepoštěstilo a patříte mezi gastronomické gurmány, doporučujeme si naplánovat cestu do indické restaurace, anebo rovnou do Indie, pokud chcete ochutnat jedinečné pokrmy, které ve své pravé chuti nikde jinde nezakusíte. 

Jedinečná kuchyně plná rozmanitosti

Indická kuchyně je nesmírně rozmanitá, a to především díky množství užívaného koření. Na indické kuchyni si pochutnají masožravci, ale také vegetariáni. Indickou kuchyni tvoří mnoho druhů koření: kurkuma, pepř, zázvor, koriandr, římský kmín, kardamon, skořice či badyán. Častou přílohou je rýže či tzv. čápátí, což jsou tenké placky z nekynutého těsta či nány z kynutého těsta. V indických pokrmech se často používají luštěniny, červená čočka, cizrna či fazole mungo. Z ovoce se často používá mango, ze zeleniny například baklažány, květák, rajčata či cibule. Zvláštní je, že Indové často používají jogurt, i jako základ těsta na nány. Zajímavé je také užívání růžové vody či ghí, které Indové používají opravdu často a velmi rádi.

Jídlo, které vás okouzlí

Z indických pokrmů byste jistě měli ochutnat karí, což není jen směs koření, ale pokrm z masa, ryb, zeleniny či luštěnin, které se dusí v omáčce. Karí má specificky oranžovou barvu, jelikož se do něj přidává dávka kurkumy. Konzumuje se s rýží či nánem. Osloví vás jistě také kórma, což je dušené drůbeží či jiný druh masa, ve vlastní šťáva, k masu se přidává jogurt a směs koření. Výborně chutná maléí, pokrm z masa, ryb či krevet, který se vaří s kokosem a má spíše sladkou chuť. Kokos, který zpracovávají v Indii je mnohem výraznější než ten, který se dostává k nám. Z nemasových pokrmů je vynikající dál, tedy kaše z luštěnin, panir, což je indický tvarohový sýr, který se přidává do omáček či plněné baklažány. Ze sladkých pokrmů určitě nevynechejte guláb džamůn, smažené kuličky s mandlemi a růžovou vodou.