slovensko-gastro
Zdroj:www.freedigitalphotos.net.

Slovenská gastronomie se nijak výrazně neliší od té české a můžete se tu setkat s velmi podobnými jídly i nápoji. Celkově byla slovenská kuchyně ovlivněna i kuchyněmi ostatních okolních zemí, jako je např. Maďarsko nebo Rakousko. Některá slovenská jídla už zdomácněla i u nás, s jinými se u nás naopak moc často nesetkáme. Která konkrétní jídla a které nápoje jsou pro Slovensko typické?

Slovenská národní jídla

Slovenským národním jídlem jsou rozhodně brynzové halušky. Jedná se o hlavní jídlo, které se dělá brambor, mouky, slaniny, brynzy a soli. Hodně oblíbené jsou na Slovensku také různé polévky, např. kapustnica z kysaného zelí. Tradiční jsou pro Slovensko také některé druhy sýrů – např. korbáčiky, oštiepok, parenica nebo již zmíněná brynza. Za zmínku stojí také pagáče, které se dělají ze škvarků.

Slovenské národní nápoje

Tradičním slovenským nápojem je žinčica – velmi specifický nápoj z ovčího mléka, jenž se skvěle hodí např. k brynzovým haluškám. Z alkoholických nápojů je na Slovensku stejně jako u nás oblíbené pivo, to slovenské ale nedosahuje takových kvalit. Zajímavější je tu spíše tvrdší alkohol, např. borovička nebo slivovice.