kypr-gastro
Zdroj: www.freedigitalphotos.net.

dovolené patří nejen koupání v moři, odpočinek, návštěva památek nebo nakupování, ale jednou z nejkrásnějších součástí zahraničního pobytu je i poznávání místní kuchyně. Gastronomie Kypru je velmi lákavá a nabízí spoustu skvělých a chutných jídel a lahodných nápojů. Částečně se podobá řecké kuchyni, ale na její podobu měly vliv i další okolní státy. Které pokrmy a které nápoje jsou pro tuto ostrovní zemi typické a co byste při Vaší cestě na Kypr určitě měli vyzkoušet? Vybrali jsme pro Vás několik nejtypičtějších jídel a nápojů, které stojí za ochutnání.

Typická kyperská jídla

Základem kyperské kuchyně je především maso a zelenina, hodně se zde konzumují i mořské plody. Typickou místní specialitou je zapečený grilovaný sýr halloumi, často se zde podává také musaka, souvlaki, masové kuličky atd. Za zmínku rozhodně stojí meze – velké menu pro několik osob, které zahrnuje maso, ryby, mořské plody, sýry, ovoce a zeleninu – můžete tak ochutnat spoustu jídel naráz a dokonale poznat kyperskou kuchyni. Kyperské dezerty jsou pak hodně sladké, často se v nich objevují různé druhy ovoce a oříšků a jejich součástí bývají sladké sirupy.

Typické kyperské nápoje

Velmi kvalitní je kyperské víno, které patří mezi nejlepší na světě. Pokud máte rádi sladká vína, určitě vyzkoušejte Commandaria – historicky nejstarší víno, které se hodí např. jako digestiv nebo aperitiv. Z ostatních alkoholických nápojů je zde dobré např. ouzo, brandy nebo Metaxa, z nealkoholického pití je na Kypru oblíbená zejména káva. Ta se zde obvykle podává bez mléka, ale můžete si vybrat z velkého množství druhů.