francie-jidlo
Zdroj: www.freedigitalphotos.net

Pro milovníky kvalitní gastronomie je Francie doslova rájem – francouzská kuchyně patří mezi ty nejlepší na světě a můžeme si tak v této zemi dopřát spoustu vynikajících specialit. Před několika roky byla francouzská kuchyně dokonce zařazena na světový seznam nemateriálního dědictví UNESCO. Ve Francii má také původ haute cuisine, neboli vysoká gastronomie. Která konkrétní jídla a nápoje patří k těm nejtypičtějším a co bychom při dovolené ve Francii měli vyzkoušet?

Francouzská jídla

Francouzská kuchyně je velmi rozmanitá a dala světu spoustu skvělých jídel. Mezi oblíbené francouzské speciality patří např. coq au vin (kohout na víně), šneci, žabí stehýnka, foie gras, zeleninová směs ratatouille, rybí polévka bouillabaisse nebo dijonská hořčice. Vynikající jsou francouzské sýry nebo pečivo, ze sladkostí pak zejména makronky (viz foto), které se v posledních letech čím dál více objevují i u nás.

Francouzské nápoje

Z nápojů je světově proslulé především francouzské víno. Vzniklo zde mnoho slavných odrůd, jako např. Chardonnay, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Z regionu Champagne pak pochází oblíbené šampaňské. Z nealkoholických nápojů je ve Francii oblíbená hlavně káva, jinak z této země pochází také známá značka minerální vody Evian.