Přemýšleli jste někdy, že byste si dopřáli dovolenou na Srí Lance? Možná jste o Srí Lance slyšeli ještě v době, kdy nesla název Cejlon a proslavena byla především svým delikátním čajem. Srí Lanka je dnes dostupná i nám. Zaletět si na ní z Prahy můžete zaletět přibližně za 13 000 Kč tam i zpátky. Co dobrého si však na Srí Lance můžete dát?

Srí Lanka

Srí Lanku byste našli v jihovýchodní Asii. Je to 112. největší ostrov na světě. Po příletu na Srí Lanku musíte zaplatit cestovatelské vízum, které činí 35 dolarů a platí vám na 30 dní. Srí Lanka je nádherným ostrovem, který se může chlubit kouzelnými plážemi, čajovými plantážemi, horami a krásnou přírodou.

Typické pokrmy

Na Srí Lance je typickým pokrmem rýže s kari, které se většinou připravuje ze zeleniny či masa, kokosového mléka a speciální směsi koření. Ke kari si můžete dopřát nakládanou či vařenou zeleninu či sambol (směs čili, kokos, sůl, ryba). K snídani i k večeři si můžete dopřát hopper, což je palačinka z kokosového mléka a mouky. Tradičním snídaňovým pokrmem je string hopper, tzv. rýžové hnízdo konzumované s dahlem či sambolem. Objednáte-li si na Srí Lance lamprais, dostanete rýži s masem či zeleninou, která je podávaná v banánovém listu. Pozor na jídla označená jako „devilled“, což značí extrémně pálivé jídlo.

Zdravé a čerstvé

Na Srí Lance si můžete užívat opravdu zdravou a vyváženou stravu. Výborné jsou čerstvé kokosové ořechy nebo čerstvě připravované ovocné džusy, zamilujete si především džus Maaza připravovaný z manga.

Jako místní

Chcete-li se vyhnout turistickým restauracím, které nemusí být autentické, navíc jsou přeplněné turisty, navštivte v době oběda stánky. Zde si můžete vyzvednout tzv. obědový balíček, ve kterém nechybí rýže, maso či zelenina a sambol. Takový oběd stojí přibližně 40 Kč. Běžné ceny v restauracích se pohybují okolo 100 Kč za pokrm.