kanary-jidlo
Zdroj: www.freedigitalphotos.net.

Kanárské ostrovy sice nepatří mezi přední světové destinace, do kterých by lidé cestovali za kulinářskými zážitky, kuchyně, s níž se v této oblasti můžete setkat, ale určitě stojí za vyzkoušení. V hotelových a jiných ubytovacích zařízeních se obvykle podávají spíše obecně známá jídla z mezinárodní kuchyně, v různých restauracích apod. ale můžete vyzkoušet i typická místní jídla nebo nápoje. Gastronomie Kanárských ostrovů je ovlivněna zejména kuchyní kastilskou, andaluskou nebo extremadurskou, některá jídla jsou ale přímo z této oblasti.

Jídlo na Kanárských ostrovech

Mezi nejtypičtější suroviny patří na Kanárských ostrovech různé druhy mořských ryb. Pokud je máte rádi, rozhodně vyzkoušejte některou z čerstvých mořských ryb, jako je např. okoun, pražma, sapín, nebo očnatec. Kromě ryb se v místní kuchyni často vyskytuje také maso, kukuřice, kvalitní sýry, banány atd. Mezi nejoblíbenější místní pokrmy patří puchero canario – obdoba guláše, který se dělá ze dvou druhů masa spolu s bramborami, kukuřicí, dýní, cizrnou a dalšími surovinami. Dalším oblíbeným jídlem jsou papas arrugadas – sladké brambory podávané se speciální pikantní omáčkou Mojo, často se tu připravuje také známá španělská paella (něco na způsob rizota – kombinace rýže, zeleniny a masa, případně mořských plodů). Z dezertů se zde často podávají různé sladké krémy, koláčky, nebo zapečený puding s karamelem.

Pití na Kanárských ostrovech

Z nealkoholických nápojů se na Kanárských ostrovech hodně pije káva, z alkoholických zde mají velkou tradici kvalitní vína. Na své si tu přijdou spíše ti, co preferují sladší červené víno, ale místní nabídka je velmi pestrá a vybere si tak skoro každý. Z tvrdšího alkoholu pak určitě stojí za ochutnání mistela – neobvyklý nápoj, který je kombinací vína, rumu, medu a cukru. Koupit se tu i dá i pivo, a to jak místní (na Kanárských ostrovech mají dva pivovary), tak i zahraniční.